В какво да инвестирате по време на финансова криза

Ситуацията с Коронавируса и финансовата криза предизвикаха множество икономически рецесии и масовото фалиране на малките и средни предприятия. Това доведе до голяма безработица и тревожност сред хората как да запазят спестяванията си на фона на задаващата се финансова криза. Единственото решение за печалби и предотвратяване на загуби в подобна ситуация е инвестирането.

Как изгодно да вложите парите си по време на финансова криза

Настъпилата ситуация предизвика необходимостта от печатането на милиарди долари, с които да бъде спасена икономиката на засегнатите държави. Това доведе до повишаване на паричната маса и свиване на потреблението, настъпването на инфлация и финансова криза. Единственото спасение е инвестирането на свободните средства в различни активи с дългосрочен растеж в стойността и увеличаване на паричните потоци. Нека видим няколко предложения в тази посока.

Защо златото е смятано за най-стабилен актив

Инвеститорите влагащи парите си в злато отчитат постоянен ръст в стойността на жълтия метал, като цената му от 2000 г непрекъснато се увеличава, дори и по време на икономическата рецесия през 2008 г. В периода, голяма част от стоките и суровините загубиха най-малко около 20% от стойността си, а капиталовите пазари претърпяха спад с над 40%. По време на последната дълбока финансова криза, стойността на златото спадна едва с 5% под най-големия си максимум. Ето защо предвижданията са, че и през тази рецесия златото може да остане един от най-добрите дефанзивни активи.

Разумно ли е да се инвестира и в недвижими имот

Влагането в имоти е сред най-разпространените възможности. В условията на пандемия и предстоящата финансова криза, много хора започват да се колебаят дали това вече е изгодна инвестиция? Ако целта Ви е дългосрочно запазване и увеличаване стойността на парите, то подходящия момент за покупка на имот ще настъпи в периода на най-дълбоката рецесия, когато цените се сринат и изчакате настъпването на стабилност в икономиката и възвръщането на първоначалните нива на цените.

За какво да внимавате, ако решите да влагате в акции

Сриването на икономиката и финансовата криза силно повлияха на цените на акциите, но те останаха изключително устойчиви активи, запазвайки стойността си, дори и по време на предишни рецесии. Ето няколко препоръки от експертите за какво да внимаваме:

  1. Трябва да мислим гъвкаво – в кризисна ситуация, хората свиват потреблението и харчат пари само за най-необходимите им нужди. Ето защо трябва да насочим инвестициите си в компании носещи дългосрочни ползи.
  2. Не плащайте висока цена за акция – когато подбирате компания, от която да купите акции, стремете се нейната цена да е под счетоводната си стойност, но в перспектива дейността да носи ползи за клиентите.
  3. Следете лошите новини за компанията – преди да се втурнете в “сляпо” инвестиране, проверете съответната компания и не предприемайте действия ако за нея постоянно новините са лоши или липсва вариант за компенсиране на риска при нейното разпродаване.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

5 thoughts on “В какво да инвестирате по време на финансова криза

  1. Доста интересна статия… не се бях замислял за инвестиране в недвижими имоти.

  2. На никого не му е до инвестиции в кризисен период, а всъщност тогава е най-подходящото време. Статията е доста полезна, за всеки, който все още не се ориентирал. Всички очакваме световна криза, ако проблемът с Ковид се задълбочи.. така, че четете и си водете бележки.

  3. Полезна статия. Следейки обстановката с коронавируса, се замислих за потенциална инвестиция в активи с растеж на стойността. Чудих се дали инвестирането в недвижим имот би било разумно действие в условията на криза. Интересно е, че явно тези трудни времена са подходящ момент за покупка на имот. 🙂

  4. Инвестирах и ще инвестирам…. Не се знае каква криза ни чака, по-добре да знам къде са ми парите и да съм готов за бъдещето .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *