Как коронавирусът се отразява на цените на недвижимите имоти по света

Пандемията от Коронавируса предизвика сериозни сривове в икономиката, спад в доходите и липса на сигурност, което непосредствено засегна и пазара на недвижимите имоти. Какво е отражението върху цените и търсенето у нас и в чужбина? Къде вече се наблюдават сериозните сривове на имотния пазар и какви са очакванията за ситуацията в България?

Какво е отражението на пандемията върху търсенето на недвижими имоти

Пандемичната ситуация с Коронавируса рефлектира върху световния имотен пазар, като експертите отчитат, че през тази година покачване в цените на недвижимите имоти не се очаква. Наблюденията са, че има сериозен отлив на огледи, а купувачите вече са с по-големи изисквания, което значително бави реализацията на успешните сделки. Малкото на брой огледи и подписването на договори се извършва дистанционно, което беше сериозна проява на гъвкавост от страна на брокерите и фирмите в бранша.

Като цяло, пандемията от Коронавируса доведе до масови загуби на работни места в комбинация с понижаване на заплатите и създаване на несигурност, което неминуемо се отрази и върху цените на имотния пазар.

Къде вече се наблюдават сериозни спадове

Днес вече има страни, чийто имотни пазари доста са пострадали от пандемичната обстановка с Коронавируса. Великобритания е една от тях, където през май месец се наблюдава поевтиняване в цените на недвижимите имоти с цели 32%, което е исторически най-ниското ниво от 2010 г. насам. Въпреки това, април месец отчетения спад е само 22%. Прогнозите за година напред не са толкова мрачни и се очаква плавно възстановяване, на фона на поетапното разхлабване на мерките в страната. Дори и към този момент се наблюдава постепенен ръст в заинтересованите купувачи.

Испания е следващата страна със сериозни спадове в оценявания на стойност 6 трилиона долара пазар на недвижимите имоти. Все още точни предвиждания не могат да се направят, но според анализатори, цените на недвижимите имоти през кризата от Коронавируса през 2020 г ще се сринат в пределите 6,5 до 15%, предава Bloomberg.

Какво можем да очакваме в България

Коронавирусът и създалата се финансова криза няма как да ни подминат и у нас също се наблюдават сериозни загуби и голямо раздвижване в негативен аспект при цените на недвижимите имоти. Експертите от бранша отчитат следните последици от рецесията:

  • намалено предлагане на апартаменти с 53% – най-голяма стойност е регистрирана в София от 60%, следвана от Стара Загора – с 58% и Пловдив – с 46%;
  • значителен спад в огледите на жилища, въпреки проявената гъвкавост от страна на брокерите, въвеждайки услуга за виртуални огледи;
  • срив в предлагането на квартири с цели 21%, като най-засегнат град е Стара Загора с 39%, Русе и Варна с по 26%.

С отпускането на мерките след карантинирането ни вследствие избухването на епидемията от Коронавирус, прогнозите са за стабилизиране на цените на отрасловия пазара в България и връщането към нормалните нива на покупко-продажби. Други анализатори пък предвиждат бум, поради отложени покупки по време на карантината.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

4 thoughts on “Как коронавирусът се отразява на цените на недвижимите имоти по света

  1. Може би сега е момента да се инвестира точно в недвижими имоти. Супер полезна статия.

  2. Търсенето на недвижими имоти яко падна през този период. Не е лъжа. За щастие все още не са се сринали цените в резултат на голяма криза.

  3. Теодора, говорих преди няколко дни с брокер и от него разбрах, че нещата вече почти са се нормализирали след Короната. Хората търсят, има и предлагане, цените са нормални. Бързо се възтановяваме след проблемния период.. стига естетвено да не ни се случи отново. Тогава вече ще е тегаво.

  4. Живеем в трудни времена. Важно е в този период да се стегнем и да се възползваме от факта, че инвестирането в недвижими имоти е разумен ход точно сега. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *